tiistai 12. huhtikuuta 2016

Groundfunding Oyj - erilaista joukkorahoitusta

Päätin kirjoittaa tällä kerralla vähän erilaisesta teemasta, nimittäin kiinteistöjen rakennusprojektien joukkorahoituspalvelusta Groundfunding Oyj:sta, josta KL:kin julkaisi artikkelin. Groundfunding Oyj on siis uusi turkulainen rakennusprojektien joukkorahoituspalvelu ja ensimmäinen laatuaan Suomessa. Viime vuosina joukkorahoitus on yleistynyt maailmassa huimasti ja myös Suomessa monet yritykset ovat jo esimerkiksi Invesdorin kautta hakeneet rahoitusta toimintaansa.Yritys

Rakennusala on Suomessa aika keskitettyä ja uusia toimijoita ei alalla runsaasti ole. Groundfundingin kautta rakennuttajat voivat hakea pankkilainan ja oman pääoman lisäksi myös piensijoittajilta kerättävää lainaa (mahdollista kai myös oman pääoman ehtoinen sijoittaminen tietyissä tilanteissa hallituksen pj:n mukaan). Yleensä pankkilaina kattaa n. 50-60%, OPO 30-40% ja Groundfunding 10-30% koko hankkeen kustannuksista. Sivustolta voi katsoa heidän esittämät hyödyt palvelun tarpeellisuudesta niin rakennuttajan kuin sijoittajankin näkökulmasta.

Kuten sijoittajat-sivultakin voi nähdä, sijoittajan suuntaan transaktio- ja hallinnointikuluja ei ole ollenkaan vaan Groundfundingin tuotto kertyy rahoitusta hakevien rakennuttajien maksamista palkkiosta, jotka määräytyvät tiettynä %-osuutena kerätystä pääomasta. Varojen nosto pankkitilille Sijoittaja-tililtä maksaa tosin 2 euroa. Tarkemmat laina-ehdot yms. määrittyvät projektikohtaisesti, mutta yleisesti laina-aika vaihtelee 6-24kk välillä. Kohteissa minimisijoitus vaihtelee projektikohtaisesti, mutta pienin mahdollinen on 1000e. Sijoituksiin liittyvistä riskeistä voit lukea tästä ja UKK:t näet tästä. Lue myös tarkasti yleiset sijoitus- ja lainaehdot ennen sijoittamista kohteisiin.

Ensimmäinen kohde

Palvelu lanseeratiin vastaa vajaa kaksi viikkoa sitten ja ensimmäisenä kohteena on Jethro Rostedtin yrityksensä Ruutukasi Oy:n kautta Lietoon rakeennuttama As Oy Liedon Ruutu. Minimitavoite rahoitukselle on 250 000e ja laina-ajan pituus on 17kk. Minimisijoitus on 1500e ja sijoituksen korot (vuosikorko 10%) maksetaan neljännesvuosittain. Vuoden sijoituksen jälkeen pääomaa voi lyhentää jos haluaa. Laina on vakuudeton. Rekisteröidyttyäsi sivulle kohteen omilta sivuilta löytyy muutamia liitteitä, jotka kannattaa käydä katsomassa. Lieto on kohtalaisen kokoinen hieman alle 20 000 asukkaan Turun vieressä (n.10-15km päässä), joka ainakin sijoittajille tarjotun materiaalin ja Jethron puheiden perusteella on hyvä alue tälle projektille. Viimeisin uusi kerrostalo rakennettiin parisen vuotta sitten, eikä sen jälkeen uusia ole rakennettu ennen tätä.

Kävin tänään Groundfunding Oyj:n sijoitustilaisuudessa, jossa myös Jethro oli kohdetta lyhyesti esittelemässä. Jethron mukaan tällä hetkellä on saatu aikaan 17 varausta kun koko kiinteistössä on 33 asuntoa. Tähän mennessä yhtään ei ole siis vielä myyty, mutta myynti aloitetaan huhti-toukokuun vaihteessa. Kuitenkin puolet on jo varattu lyhyen ennakkomarkkinoinnin aikana, joka lupaa hyvää tulevalle. Rakennus tulee valmistumaan vasta ensi keväänä, joten aikaa on saada loputkin kämpät varattua/myytyä. Rakennuksesta vastaa Ojarannan Rakennus Oy, joka on viime vuosina rakentanut monia kouluja, uimahalleja sun muita julkisen sektorin kiinteistöjä sekä muutamia Lidlejä. Normaaliasuntojen rakennus tulee enemmänkin sivubisneksenä julkisen sektorin päälle, mutta toimitusjohtaja sanoi tälläistenkin urakoiden olevan koko aikaa käynnissä, vähintään yhden kerrallaan.

Itse olen päättänyt sijoittaa kyseiseen projektiin vähintään 5000 euron verran. Epäilyttävää on lainakoron suuruus ottaen huomioon nykyisen markkinatilanteen. Harmikseni en löytänyt mistään, millä korolla RS-pankkilaina on hankittu. Ruutukasi Oy ja Ojarannan Rakennus Oy vaikuttavat kuitenkin molemmat ihan vakavaraisilta ja hyvin hoidetuilta yhtiöiltä. Uskon myös vakaasti Jethron kykyyn saada asunnot myytyä vaikka Saharassa, saati sitten Liedon keskustan kupeessa. Kaikki dokumentit kahteen kertaan lukeneena en vieläkään ole keksinyt suurempia syitä olla sijoittamatta tähän projektiin. Toivottavasti Groundfunding Oyj saa näkyvyyttä ja löytää lisää houkuttelevia kohteita. Ehkä myös Jethron seuraavan jos tämä onnistuu. Olisi mukava kuulla millaisia mielipiteitä teillä lukijoilla on palvelusta ja kohteesta. Omasta mielestäni tämä tuo mukavaa hajautusta pelkästään osakesijoituksista ennen muodostuneeseen salkkuuni.

Tähän loppuun vielä pahoittelut etten ole aikoihin saanut mitään kirjoitettua. Olen ollut erittäin kiireinen niin koulun kuin sen ulkopuolisten harrastusten kanssa. Kesätyöpaikka ei tänä vuonna napannut, joten toivottavasti pystyn kesällä saamaan jotain sisältöä blogiinkin. :-) Tulen tosin kesän aikana lukemaan jonkin verran kirjoja, kun syksyllä pitäisi LKV- ja APV2-tutkinnot suorittaa, eikä niihin enää koulun alettua ehdi keskittymään.

8 kommenttia:

 1. Paljon puhutaan sijoittamisessa erinomaisen johdon tärkeydestä. No tässä on ainakin mahdollista nähdä hallituksen puheenjohtaja kalsareillaan televisiossa joka toinen päivä :D Jää jokaisen harkittavaksi onko se hyvä vai huono asia...

  Itse sijoituskohdetta en sen tarkemmin analysoinut, mutta positiivisena silmiin pisti se, että kohteesta on melko paljon tietoja annettu. Niiden pohjalta luulisi pystyvän arvioimaan mahdollisuuksia saada kämpät myytyä tavoiteltuun hintaan sekä rakennettua ne myös järkevään hintaan jolloin sijottaja saa myös rahansa takaisin.

  Negatiivista palvelussa on tuo itse kyhätty riskimittari, joka näyttää perustuvan pääosin maksettuun markkina-analyysiin sekä rating alpha -arvosanaan, joka on lähinnä vitsi.

  Rakentamisen syklistä saattaa myös jotain kertoa tällaisten palveluiden viimeaikainen lisääntyminen sekä uusien rakennusfirmojen pörssilistautuminen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan tuo on, että Jethrosta on moneksi, mutta kyllä hän silti kova bisnesmies on ei siitä mihinkään pääse, lopputulos ratkaisee, ei tyyli. :D

   Joo sanoivat sijoitustilaisuudessakin, että yrittävät pitää koko palvelun mahdollisimman läpinäkyvinä. Ojarannan Rakennus Oy aikoo myös viikoittain raportoida tekstein ja kuvin projektin etenemistä Jethrolle, joka taas lupasi laittaa ne eteenpäin Groundfundingille, joka jakaa sen eteenpäin sijoitajille.

   Joo, ei tuo oma riskimittari ihan hirveän tehokkaasti mitään kerro, mutta kai silläkin jotain tarkoitustakin on. Rating Alfa on kyllä varsinkin tuon Ruutukasin osalla täysi vitsi, kun tähän asti firman liikevaihto on tullut Jethron juontotöistä yms. niin mitäämn vertailupohjaa ei tähän ole.

   Tälläisistä palveluista rakentamisen alalla en kyllä tiedä että olisi lisääntynt, koska on tietääkseni ensimmäinen laatuaan. Joku kysyikin sijoitustilaisuudessa millaisena Jethro näkee tällä hetkellä asuntomarkkinat ja kuulemma viime vuoden loppukuukausina alkoi asuntomarkkinat vähän piristymään ja ymmärsin, että edelleen on ihan hyvä meininki päällä.

   Poista
  2. Tuon ensimmäisen kohteen osalta mietin aluksi, että mitä ihmettä rakentaja hyötyy kohtuullisen kalliista lisälainasta, jonka osuus rakennusprojektin kustannuksista on vain noin 5 %. Sitten hoksasin: 1) GF-laina on vakuudeton, eli se ei suhteessa olekaan ottajalleen ihan niin kallista kuin aluksi ajattelisi. 2) Groundfunding (GF) sivulla esitetty ositus projektin oman pääoman, painanlainan ja GF-lainan osuuksista perustuu myyntihintoihin, ei rakennuskustannuksiin. (Lisäksi tässä voi olla osatekijänä myös jokin RS-järjestelmän kiemuroista, mutta tällaisen rahoitusjärjestelyn hyödyistä siitä näkökulmasta en osaa sanoa.)

   Sijoittajan näkökulmastahan nämä eivät varsinaisesti ole ongelmia - lähinnä hämärtää kuvaa projektin toteutettavuudesta. Mielenkiintoista olisi kuitenkin tietää paljonko Ruutukasi Oy oikeasti laittaa omaa pääomaa projektiin ja paljonko yhtiö sillä pääomalla nettoaa. Lainoittajankin näkökulmasta olisi tietenkin mukava tietää kuinka paljon asuntojen hinnoissa on ilmaa siltä varalta, että rakennuttajalla sattuu olemaan kassavajetta GF-lainan erääntyessä.

   Poista
  3. Rakennuskustannuksia on vaikea arvioida, mutta joskus luin jonkin lehtiartikkelin, että myyntihinnat n. 30-40% rakennuskustannusten yläpuolella? Silloin rakennuskustannukset olis n. 3,4-3,7 miljoonaa euroa, josta lainat yhteensä 2,2milj ja OPO näin 1,2-1,5milj. Kassassa Ruutukasi Oyllä oli Jethron mukaan 700k€, joten voisi ehkä ajatella jo sen täten riittävän? Voi olla aika rakennuskohtaisia meinaan nuo voitto%.
   Summasit hyvin ne kaksi syytä, joiden takia 10% lainaa kannattaa ottaa ja 300k vakuudetonta lainaa vapauttaa OPOa saman verran. Jos oletetaan, että OPOa menee sellainen 700k, niin ilman lisälainaa OPO:n osuus kasvaisi 43% yhteen miljoonaan. Ei enää pieni ero. Tämä on kaikki kuitenkin vaan arvailua, sillä todellisia lukemia ei ole tiedossa.

   Poista
  4. Jethro haki myös rahaa samaiseen projektiin toista kautta, nimittäin Mundi Oy:lle, joka kuulemma rakennuttaa tuota taloa. Mundin osakeantiin kerättiin pariakymmentä miljoonaa, mutta edes esitettä ei oltu jaksettu kyhätä kasaan joten jätin väliin.

   Myös epäselvyydet kuten rakennuttaja (Ruutukasi vai Mundi), omistuksista, yhtiöiden sijoitusten määrästä, henkilökunnasta, osakkeiden määrästä jne eli vähän kaikessa pisti ihmettelemään. Luokatonta viestintää. Suoranaisesti Jethro lähes valehteli kun ei voinut suoraan sanoa asioita. Jäi vain arvailuksi mitkä syyt hänellä siellä taustalla vaikuttavat.

   Epäilyttävä heppu se Jethro on. Kiinnostaisi tietää miten tämä tästä etenee!

   Poista
 2. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
  takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
  Jumala siunatkoon teitä.

  VastaaPoista
 3. "joten toivottavasti pystyn kesällä saamaan jotain sisältöä blogiinkin" :) Ollaanko täällä vielä hengissä? Onko löytynyt uusia & hyviä sijoituskohteita?

  ps. Pitääpä tarttua tohon 30k€ lainaan 2% korolla ;P

  Jumalan siunasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hengissä ollaan itse, mutta blogi ei. Ei ole yhtään ollut motivaatiota/aikaa tähän keskittyä. Olen aika vähän uusia sijoituskohteitakaan etsinyt, mutta Sijoitukset-välilehdestä löytyy kyllä edelleen mitä omistan. Thin Film Electronics, Comptel ja EasyFill AB (ostin juuri viikko sitten) taitavat olla viime aikojen ainoat hankinnat.

   Jumalan siunausta ja onnea sijoitustaipaleelle! Katsotaan jos tämäkin blogi taas joskus eloon heräisi. :-)

   Poista