lauantai 18. huhtikuuta 2015

Gilead Sciences - maltillinen arvostus

Gilead Sciences, Inc. on amerikkalainen pääasiassa HIV- ja hepatiittilääkkeitä kehittävä yritys. Se on tällä hetkellä 150 miljardin dollarin markkina-arvollaan maailman suurin bioteknologiayritys. Liikevaihto kasvoi vuonna 2014 122% edellisvuodesta ja EPS huimat 307%. Yrityksen hepatiittilääkkeen hintaa on tänä vuonna jouduttu alentamaan rajut 46% kilpailevien tuotteiden takia ja pelko tuloksen odotettua pienemmästä noususta pitää yrityksen maltillisella arvostustasolla.

Yleistä tietoa

Gilead Sciences, Inc. on vuonna 1987 perustettu tutkimuspainoitteinen bioteknologiayritys. Gilead listautui pörssiin jo vuonna 1992. Yrityksen esittely on melko pitkä verrattuna talous-osioon, mutta yritän saada aikaan mahdollisimman hyvän kuvan yrityksen tuotteista. Tähän alkuun vielä hauska fakta: Vuonna 1998 yrityksen perustaja ja silloinen CEO Michael L. Riordan  tarjosi itseasiassa Warren Buffetille hallituspaikkaa ja pyysi myös sijoittamaan yritykseen, mutta Warren Buffet kieltäytyi. Ei ehkä sopinut Warrenin sijoitustyyliin kun ei mukaan lähtenyt mutta näin jälkeenpäin katseltuna olisi kannattanut: tuottoa kirjeen lähetyskuukaudesta on kertynyt jo hieman yli 10000%.

Gileadin lääkkeiden aikajana
Gileadin tutkimusalueita ovat erilaiset laajalle levinneet virusten aiheuttamat infektiotaudit, lähinnä HIV ja maksasairaudet (hepatiitti). Yrityksellä on tällä hetkellä markkinoilla 21 eri lääkettä, jotka näkyvät vierellä olevassa kuvassa lääkkeiden hyväksymisvuosien mukaan ja käyn tärkeimpiä lääkkeitä läpi vielä yksityiskohtaisemmin alempana. Gileadilla on myös melko laaja yli 30 lääkkeen tuotekehitys. Lääkeyrityksissä lääkkeitä testataan yleisesti kolmessa eri vaiheessa. Tällä hetkellä Gileadilla on lääkkeen hyväksymisvaiheessa kaksi HIV-lääkettä, jotka ovat tutkimusten mukaan hieman edeltäjiänsä parempia. Gileadilla on niiden lisäksi seitsemän lääkettä lääkekehityksen kolmannessa vaiheessa, seitsemäntoista toisessa vaiheessa ja kuusi ensimmäisessä vaiheessa.

Gileadin kasvutapoja ovat uudet omat tutkimuskehitykset sekä yritysostot, jotka ainakin historiallisesti ovat onnistuneet. Vuonna 2012 Gilead otti riskin ja osti korkealla arvostuksella treidanneen Pharmasset Incin pois pörssistä 11,1 miljardilla dollarilla. Pharmasset kehitti uutta hoitoa C-hepatiittiin (HCV) sofosbuviiri-nimisen lääkkeen avulla. Gilead kehitti lääkettä eteenpäin ja siihen pohjautuvat Gileadin hittituotteet Sovaldi ja Harvoni, jotka tuovat nykyään puolet yrityksen liikevaihdosta. Alla olevassa taulukossa on tarkempi tieto tuotekohtaisesta myynnistä. Taulukossa on otettu huomioon vain 12 Gileadin suurinta lääkettä myyntien perusteella. Taulukosta puuttuu myös Tamiflu, josta Gilead sai rojaltituloja Rochelta n. 400MUSD vuonna 2014.


HIV -liiketoiminta-alue

Gileadin ensimmäinen pääliiketoiminta-alue keskittyy HI-viruksen hoitoon. Gilead toi markkinoille ensimmäisen HIV-lääkkeensä vuonna 2001. Tällä hetkellä markkinoilla on jo kahdeksan tuotetta, joista kolme on "single tablet"-hoitoja. Näistä vuonna 2014 suurimman myynnin toi vuonna 2006 kehitetty (yrityksen ensimmäinen single tablet-hoito) Atripla 3,47 miljardilla dollarillaan (-5% YoY). Toiseksi suurimman liikevaihdon ($3,34 miljardia) toi 2004 kehitetty Truvada (+7% YoY), joka on sekoitettu yhdistelmä yrityksen kahdesta muusta lääkkeestä Vireadista ja Emtrivasta. Vuonna 2012 FDA (Food and Drug Administration) hyväksyi Truvadan sopivan myös HIV-tartunnan ennaltaehkäisyyn, jota kuvaa aikajanalla termi pre-exposure prophylaxis (PrEP).

Yrityksen toinen single tablet-hoito on 2011 kehitetty Complera, jota markkinoidaan Euroopassa nimellä Eviplera. Sen liikevaihto vuonna 2014 oli 1,23 miljardia dollaria ja kasvua viime vuoteen verrattuna oli 52%. Uusin single tablet-hoito Stribild hyväksyttiin USA:ssa elokuussa 2012 ja Euroopassa toukokuussa 2013. Liikevaihto oli 1,19 miljardia dollaria vuonna 2014 ja kasvua vuoteen 2013 verrattuna tuli 122%. Atripla, Complera ja Stribild ovat kaikki samaan tarkoitukseen olevia hoitoja, jonka takia Atriplan (vanhin) liikevaihto alkaa jo laskea, mutta Compleralla ja Stribildillä kasvu on vielä melko suurta.

Viimeinen liikevaihdollisesti merkittävä tuote on Gileadin ensimmäinen HIV-lääke Viread, jonka myynti oli 1,06 miljardia vuonna 2014 (kasvu 10% YoY). Lääke suunniteltiin siis HIV:n hoitoon, mutta nykyään sitä markkinoidaan lähinnä B-hepatiitin hoitoon, josta suurin osa sen liikevaihdosta tulee. Vitekta (2014) ja Emtriva (2003) ovat myös yrityksen tuotelistalla, mutta ainakaan niiden liikevaihto ei ole ollut suurta ja ne ovat lähinnä vain osia yrityksen uusimmissa tuotteissa. Vitektan kanssa samaan aikaan hyväksyttiin myös Tybost, joka edesauttaa muiden HIV-lääkkeiden vaikutusta kehossa.

Yrityksellä on tällä hetkellä kaksi lääkettä FDA:n hyväksymisprosesissa. Niistä ensimmäisen E/C/F/TAF:n todettiin testeissä estävän HIV:n leviämistä 2%-yksikköä paremmin kuin nykyinen hittituote. Se oli myös muuten haittavaikutuksiltaan Stribildiä parempi. FDA:n päätöksen pitäisi tulla ulos marraskuussa 2015. Toinen lääke on F/TAF, joka tulisi korvaamaan nykyisen Vireadin markkinoilla. Gileadilla on myös kolmannessa vaiheessa Janssen R&D Irelandin kanssa yhteiskehityksessä oleva lääke.

Hepatiitti -liiketoiminta-alue

Toisena pääliiketoiminta-alueena ovat hepatiitit C sekä B ja niiden eri genotyypit. Tällä hetkellä ylioimaisesti eniten liikevaihtoa ($10,28 miljardia) on kerännyt C-hepatiittia hoitava Sovaldi, joka tuli markkinoille joulukuussa 2013. Sovaldia käytetään hoitamaan HCV:n (Hepatitis C Virus) 1, 2, 3 sekä 4 genotyyppejä USA:ssa ja Euroopassa sekä genotyyppejä 5 ja 6 Euroopassa. Tämän vuoden maaliskuussa Sovaldi hyväksyttiin Japanissa genotyypin 3 hoitoon. Lääke oli tullessaan suuri parannus kaikkiin HCV-lääkkeisiin tuodessaan 12 viikon pituisen hoidon (entinen standardihoito kesti n. 11kk). Juuri viime vuoden loppupuolella lokakuussa tuotiin markkinoille Harvoni, joka ehti välillä  10.10. - 31.12. tuomaan liikevaihtoa 2,13 miljardia dollaria. Harvoni on ensimmäinen single tablet-hoito genotyypin 1 HCV:hen. Parhaimmillaan hoito voi kestää vain 8 viikkoa. Euroopassa Harvonia käytetään tietyissä tapauksissa myös 3 ja 4 genotyyppien hoitoon. Harvoni tulee olemaan johtavia tähtiä tänä vuonna Gileadille, vaikka hepatiittilääkkeiden hintakilpailu on tänä vuonna ollut rankkaa, kun AbbVie julkaisi kilpailevan lääkkeen markkinoille. Siitä lisää talous-osiossa.

Hepsera ja Viread (myös siis HIV-hoitoon) keskittyvät hepatiitti B:n (HBV) hoitoon. Molempien myynnit ovat lisensoitu GlaxoSmithKlinelle, joka hoitaa tuotteiden markkinoinnin. Hepatiiteissa on myös monta lääkettä kehityksessä, kolme jo kolmannessa vaiheessa, mutta mielenkiintoisimpana löysin tälläisen:"GS-9620 is an oral TLR-7 agonist being evaluated as a potential cure of HBV." Kun lääke on vielä toisessa vaiheessa on erittäin todennäköistä ettei se ikinä tule markkinoille, mutta ehdottomasti erittäin tärkeä löytö. Kaikki Gileadin lääkkethän siis vain hoitavat tauteja (treatment), eivätkä paranna niitä (cure).

Muut liiketoiminta-alueet

Gileadilla on näiden pääliiketoiminta-alueiden lisäksi lääkkeitä onkologian (syövät), sydän- ja verisuonitautien, hengitystietautien, leviävien sienitautien ja silmänpohjan rappeutumien alueilla.
Näistä liikevaihdollisesti merkittävin (595 MUSD, +14% YoY) on vuonna 2007 kehitetty Letairis, joka on tarkoitettu keuhkoverenpainetaudin hoitoon. Toiseksi suurin on kroonisen angiinan hoitoon kehitetty Raxena, jonka liikevaihto oli 510 MUSD (+14% YoY). Kolmantena on vuonna 1999 A- ja B-influenssan hoitoon kehitetty Tamiflu, jonka myyntiä hoitaa Roche, joka maksaa rojalteja Gileadille (416 MUSD, 4,5% YoY). Muita lääkkeitä on esimerkiksi sienipohjaisten tautien hoitoon tarkoitettu jo vuonna 1990 kehitetty AmBisome (lv 388M USD) ja 2014 markkinoille tullut leukemiaan kehitetty Zydelig (lv 23 MUSD). Gileadin lääkekehitys on näillä aloilla myös kohtalaisen suurta; tällä hetkellä 15 lääkettä eri kehitysvaiheissa.

Talous

Gileadin liikevaihdon ja EPS:n kehityksen voi nähdä taulukoista alapuolelta. Markkinat odottivat AbbVien julkaistua kilpailevan lääkkeen HCV:hen, että Gilead joutuisi tiputtamaan hintojaan n. 20-30%, mutta sen sijaan Gilead ilmoitti että aikoo laskea hintoja jopa 46%, jonka jälkeen Gileadin kurssi laski n. 20%. Ennen yksi hoito maksoi jopa $80-90 000/hoito, joten hintojen alentaminen oli täysin selvää. Bloombergin keräämän tutkimuksen mukaan markkina-osuus ainakin USA:ssa on kuitenkin pystytty säilyttämään, sillä tänä vuonna 93% HCV-hoidettavista on lääkitty Gileadin tuotteilla. Se miten hintojen alennus tulee näkymään myynneissä on hieman epävarmaa. Hinnan alennuksen jälkeen yritys ennusti liikevaihdon olevan 26-27 miljardin dollarin välissä vuonna 2015 (YoY-kasvu olisi n. 6-7%). Hyvä puoli on, että tuotteiden myynnin kasvaessa 127% niiden tuottamisesta aiheutuneet kustannukset kasvoivat vain 32%, jonka takia EPS tulee kasvamaan selvästi liikevaihtoa nopeammin. Gilead on osittain hedgennyt valuuttakurssivaikutukset, mutta perustuen Gileadin omiin laskelmiin mahdollisista valuuttakurssien muutoksista, tulee euron heikentyminen vaikuttamaan negatiivisesti n. 0,5 miljardia yrityksen liikevaihtoon.


Positiivisia tapahtumia mielestäni on se, että Gilead päättää alkaa maksamaan kvartaaliosinkoa 2. neljänneksestä lähtien ($0,43/kvartaali eli $1,72/vuosi). Osinkotuotoksi tulee ihan sopiva n. 1,71%, ainakin on varaa nostaa tulevina vuosina. Gilead myös julkaisi 2014 5 miljardin dollarin osakkeiden takaisinosto suunnitelman, josta vasta 2 miljardilla on ostettu osakkeita. Gilead julkaisi vuonna 2015 uuden viisivuotissuunnitelman, jonka tavoitteena on ostaa 15 miljardin dollarin edestä osakkeita. Yrityksen markkina-arvo on tällä hetkellä 151 miljardia, joten osakkeiden määrä tulee lähivuosina vähenemään 12%.

Yritys on arvostettu vain hieman yli 10 forward P/E:llä ja ROE% on ylivoimaisesti paras. Myös kassavirta verrattuna kilpailijoihin on erinomainen (osingonmaksukyky tulevaisuudessakin). Yritys käyttää liikevaihdostaan hieman yli 10% R&D-kustannuksiin vuosittain, joka on melko normaali määrä tutkimuspohjaiselle lääkeyritykselle. R&D-kustannusten takia tosin P/E-luku ei aina ole paras vertailukohde (esim. Celgene käyttää kolmasosan liikevaihdosta R&D:hen), mutta gross margin kuvastaa hyvin alustavia kustannuksia itse yrityksellä. Mielestäni Gilead on jopa normaaleihin jättilääkeyhtiöihin, kuten Pfizeriin ja JNJ:hin verrattuna halvasti arvostettu vaikkei Gileadin liikevaihto tule enää tulevaisuudessa kasvamaan viime vuoden malliin ainakaan ilman mullistavia uusia lääkkeitä.Yhteenveto

En yleensä pidä näin suurista yrityksistä, jotka kokonsa takia ovat jokaisen analyytikon seurannassa ja joissa on vaikeampi yltää markkinoita parempaan tuottoon. Markkinoilla on kuitenkin yleistä pessimistisyyttä Gileadia kohtaan ehkä liiaksikin ja siksi nään Gileadin hyvänä sijoituksena. Arvostustasot ovat houkuttelevat ja uskon muutaman rahastonkin ostavan Gileadia, kun osingonmaksu alkaa. AbbVien Q1 tulosjulkistus on ensi viikolla ja siitä näemme hieman suuntaa Gileadin omaan tulosraporttiin. Yrityksellä on monta uutta lääkettä kehityksessä ja nykyisetkin saattavat yllättää vielä, jos markkinat kokonaisuudessaan ovat kasvaneet paljon kiitos hinnanalennusten. Tärkeimpien lääkkeiden patentitkin ovat voimassa vielä pitkään (esim. Harvoni 2030).

Ennen tarkempaa tutustumista pidin yritystä jo houkuttelevana eikä mielipiteeni ainakaan heikentyneet tarkemman tarkastelun aikana. Myin viime viikon aikana pois hyvin nousseeni Seligson Global Top 25 Pharmaceuticalsin ja päätin sijoittaa suurimman osan siitä tulleista rahoista Gilead Sciencesiin (kh $102,69). Tällä hetkellä paino salkussa 2,49% osaksi ihan siitä syystä, etten halua liikaa osinkoja ettei lähde opintotuet pois. Onko muita yritykseen sijoittaneita tai siitä kiinnostuneita? Mitä mieltä olette yrityksestä? Toivottavasti joku kiinnostui ottamaan enemmän selvää yrityksestä. Hyvää kevään jatkoa kaikille! :)

18 kommenttia:

 1. Myös allekirjoittaneelta löytyy salkusta Gileadia. Wall Street tuntuu olevan allerginen aleneville marginaaleille ja epävarmuudelle. Aina silloin tällöin tapahtuu tämän kaltaisia ylilyöntejä

  Yhtiön ennuste kuluvalle vuodelle on äärimmäisen konservatiivinen. Alkuvuoden datan perusteella hepatiittilääkkeiden kysyntä on ollut erinomaiselle tasolla. Japanin markkinoillekin päästiin hyvissä ajoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylilyönniltä tämä tosiaan vaikuttaa, en ole ennemmin seurannut tarkasti lääkealaa, joten otin yrityksen vastaan mukavana yllätyksenä. Epävarmuus on kyllä aika kovasti jo hinnoiteltu kurssiin.

   En ole niin pitkään vielä laskeskellut, että osaan sanoa paljonko tuo kysyntä suhteessa alentuneisiin hintoihin mahtaa olla, mutta ihan hyvältä data näyttää. Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksessa sitäpaitsi osan aikaa lääkkeitä myytiin vielä alkuperäisellä hinnallakin, eikös? Japani myös ++. Parin viikon päästä nähdään suuntaa. Onnea sijoituksiin! :)

   Poista
 2. Gilead on yksi suurimmista omistuksistani. Hepatiitti ja HIV- lääkemarkkinoilla johtava tekijä ja mielestäni hyvin johdettu firma. Itselläni ei lääkealanosaamista mutta tässä tapauksessa tunnusluvut puhuvat puolestaan. Arvioidaan, että Gileadin kassavarat nousevan 30-40 miljardiin dollariin 2016 aikana. Siinä alkaa olla varaa maksaa osinkoja, ostella omia osakkeita ja käydä vielä yrityskaupoilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvin johdettu firma myös omasta mielestäni. Itsekään en ole lääketieteen asiantuntija (Apee, jos luet niin kommentoi asiantuntevana aihetta), mutta tunnusluvut ovat kyllä kohdallaan. Ja FCF oli n. 13B 2014, joten kassavarojen kasvu tuohon on erittäin mahdollista. Long GILD ++++

   Poista
 3. Mielenkiintoinen firma ja tilanne. Aika pitkältihän sijoituksen tulevaisuus riippuu noista hepatiittilääkkeistä ja niiden katteista. Oma käsitykseni on, että hepattittilääkkeiden hinnan uskotaan putoavan lähivuosina. Joka tapauksessa niille markkinoita tulee tulevaisuudessakin riittämään. En kuitenkaan osaa ennustaa markkinatilannetta esim. 10 vuoden päähän ja minusta vaikuttaa siltä, että lääkeyrityksille tyypillinen "epäjatkuvuuden" riski on tällä nopeasti kehittyvällä lääketieteenalalla vielä keskimääräistä suurempi (uuden lääkkeen ei mielestäni voi olettaa tuovan "epänormaalin" suuria tuottoja edes patentin voimassaoloaikaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinnat tulevat tippumaan ja sitä kautta katteet myös. Koko maailmassahan on jtn. +100 miljoonaa HCV:n omaavaa, joten kokonaismarkkinat tulee vielä 10 vuoden päästäkin olemaan varmaan vielä houkuttavat. Yritys kuitenkin on alkanut keskittyä myös onkologiaan ja muihin uusiin liiketoimintoihin. Toivottavasti tämä pienentää epäjatkuvuuden riskiä joka tosiaan on normi pharmaa suurempi.

   Poista
 4. Minulle kelpaa Pohjoismaiden arvokkain firma eli Novo Nordisk, joka on suvereeni globaali diabeteslääkkeiden markkinajohtaja, ~47% markkinaosuus. Viimeisen 10v aikana liikevaihto kasvanut 11.8% p.a., vapaa kassavirta ollut keskimäärin 24% liikevaihdosta, RoE 34% ja RoA 22%.

  Tälle vuodelle ennustetaan ~25% kasvua, RoE 75%, RoA 41% ja vapaaksi kassavirraksi 30% liikevaihdosta!

  P.S. kuvavahvistus kirjoitusta varten oli todella idioottimainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novo Nordisk on erittäin hyvä yritys kyllä pitkään salkkuun, olen sitäkin päällisin puolin katsellut. Itse päädyin Gileadiin, sillä se on verrokkeihin (sis. Novo) halvasti arvostettu. Huiteleehan tuo Novonkin P/E kuitenkin 30 paikkeilla, joka juuri sisältää jo mielestäni tulevaa kasvua. Onnea kuitenkin sijoitukseen, varmasti tuottaa hyvin myös tulevaisuudessa :)

   Kiitos muuten tiedosta, katsoin asetukset ja huomasin että jokin viestivahvistus tosiaan päällä. Tainnut olla jonain oletusasetuksena, sillä tuollaista en ole kyllä itse päälle laittanut. Poistettu nyt käytöstä.

   Poista
  2. Pitäisin Novoa kuitenkin hiukan turvallisempana sijoituksena, koska yhtiö perustettiin jo 1920-luvulla kun taas Gilead perustettiin vasta vuonna 1987. Novo on erikoistunut jo yli 90 vuoden ajan diabeteslääkkeiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Globaalisti diabetesmarkkinat ovat kolmen kauppaa.

   Poista
  3. Siitä syystä sanoinkin Novon olevan hyvä yritys pitkään salkkuun, sillä on pidempi ja vakaampi historia ja ehkä myös tulevaisuus edessään. Pidän itseäni korkeaa riskiä sietävänä sijoittajana, joten Gilead on itselleni parempi valinta, varsinkin nyt kun epävarma tulevaisuus 2017 ja eteenpäin pitää Gileadin kurssia aisoissa.

   Poista
 5. Lääkeyhtiöissä ei kannata tuijottaa liikaa menneisyyteen vaan katsoa tulevaisuuden pipelineä yksinkertaisesti syystä, että lääkeyhtiöiden pitää taistella vanhenevien patenttien ja kovenevan kilpailun aiheuttamaa hintaeroosiota vastaan. Erityisen mielenkiintoisia ovat faasi III:ssa olevat lääkkeet, jotka generoivat kasvua tulevaisuudessa. Valitettavasti kliinisten tutkimusten tulosten arviointi on maallikolle haastavaavaa - itsekin olen maallikko. Siispä kotiläksyihin kannattaa varata aikaa ja pari lasia hyvää punkkua.

  Korkea P/E luku saattaa kieliä siitä, että uusien lääkkeiden tuottoja on diskontattu hintaan. Alhainen P/E voi kieliä vanhenevista patenteista tai kovista hintapaineista. Kaikkialla maailmassa on kovia paineita leikata lääkemenoja, joten viranomaispäätöksillä voi olla merkittäviä vaikutuksia yhtiön myyntiin. Yleensä halpaan tai kalliiseen hintaan on syynsä. Onko syyt relevanteja, on toinen asia.

  P/E luvun rinnalla pitää tutkia PEG lukua. Vanhan totuuden mukaan PEG luku on pitkällä tähtäimellä 1 vaikka lääkeyhtiöillä on se perinteisesti ollut korkeampi.

  Jos Gilead pystyy pitämään EPS:n kasvun kaksinumeroisissa luvuissa esim seuraavat 5 vuotta, firma on edelleen kaikilla mittareilla mitattuna halpaa kuin makkara. En pitäisi Novoakaan kalliina ottaen huomioon EPS:n kasvun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintaeroosiot ja vanhenevat patentit ovat jokaisen lääkeyhtiön huolia, mutta pidän menestyksekästä menneisyyttä hyvänä koska henkilöstö on selvästi osaavaa kun on onnistuttu menestys alunperin luomaan.

   Alhainen P/E Gileadin kohdalla kielii kovasta hintapaineesta ja korvaavien lääkkeiden markkinoille tulosta (vaikka seuraava haastajalääke on valmis vasta 2016-2017 vaihteissa, eikä senkään pitäisi viedä paljoa Gileadin markkinaosuudesta). Eli syitä löytyy, en itse nää niitä relevantteina. Muutaman vuoden kuluessa Gileadin HCV-myynti tosin alkaa laskemaan ja silloin pipeline (joka on erittäin kattava) näyttää merkityksensä., muuten EPS ei kasvaa enää viime vuosien malliin. Tosin P/E 10 on nollakasvulla ja Gileadin pipelinella melko halpa. Novoon sen tarkemmin perehtymättömänä en osaa kommentoida.

   Poista
 6. Kommentti Novoon liittyen: markkinaosuus diabetslääkkeistä maailmanlaajuisesti on hieman alle 30%. Tuo 47% saattaa olla insuliinimarkkinaosuus. Insuliinimarkkinat ovat toistaiseksi kolmen kauppa, diabetesmarkkinoilla on jo laajemmin 4-5 isompaa pelaajaa. Toki Novo on näistä isoin ja kannattivin.

  Jos vertailee vielä Gileadia niin Novoa, niin Novon korkeampaa hinnoittelua saattaa selittää diabetesmarkkinoiden tietyt erityispiirteet kuten isot volyymit ja välineiden (pistoskynien) valmistamisen vaikeus verrattuna tabletteihin. Näille markkinoille on vaikeampa päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän Gileadinkin lääkkeet ovat aika järkyttävän hintaisia, mutta olettaen miltä ne estävät hinnoittelu on edes hieman moraalisempaa kuin yleisesti ajatellaan. Muutoin tottakai pistoskynät yms vaikuttavat hinnoitteluun. Uskon molempien pärjäävän hyvin omilla alueillaan.

   Poista
 7. Morjesta,
  Mielenkiintoisia yhtiöitä olet löytänyt, siitä tuli mieleen että mitä erilasia työkaluja/keinoja käytätte etsiessänne tällaisia yhtiöitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan!

   Itse en oikeastaan käytä mitään screenereita tms, koska omistamillani yrityksillä ei ole paljoa samoja ominaisuuksia, yleensähän screenereillä etsitään tietyn tyyppisiä yrityksiä. Esimerkiksi 3D-tulostuksesta luin vain aikoinaan yleisesti ja sain selville että pörssissäkin näitä yhtiöitä on. Rupesin tarkemmin katsomaan koko toimialalla toimivia yrityksiä ja päädyin omiin valintoihini. Joskus osuu silmiin ihan yrityskohtainen artikkeli, jonka jälkeen tutkin yritystä tarkemmin jos vaikutti mielenkiintoiselta. Pari olen löytänyt ihan KL:n palstaltakin jotka ovat sitten saaneet minutkin kiinnostuneeksi (China Cord Blood, Fingerprint).

   Poista
 8. Syy miksi Gilead Sciences hepatiitti pillerien hinta on kallis johtuu siitä, että kyseessä on parantava hoitomuoto eikä niin sanottu ylläpitävä hoitomuoto. Perusteluna hinnalle on myös vain pillerin hoitomuoto kun taas kilpailijoilla on lääkeiden yhdistelmä hoitomuoto joka on todettu aiheuttavan pahoja sivuvaikutuksia.
  Uutta puhtia hinnan nostoille kanssa antaa uudet vähemmän sivuvaikutuksia sisältävät hepatiitti lääkkeet.

  "Kaikki Gileadin lääkkethän siis vain hoitavat tauteja (treatment), eivätkä paranna niitä (cure)."
  Ei pidä paikkaansa Gileadin hepatiitti lääkkeet juurikin parantavat taudin.

  Lainaus:
  Hepatiitti C -infektion hoitoon on tullut vuosien 2014-2015 aikana neljä entistä tehokkaampaa ja turvallisempäa tablettimuotoista lääkettä. Niillä hoidetuista yli 90 % on parantunut infektiosta.

  Ylläpitävä hoito on aina halvin koska se ei paranna sairautta kun taas parantava on kallis koska se parantaa taudin en yhtään ihmettele miksi Gileadin hinnat mitä ovat koska se parantaa pysyvästi hepatiittin saaneen.


  Tällä hetkellä kaikki hiv-pillerit ovat vain ylläpitäviä hoitomuotoja, mutta gileadilla on tällä hetkellä kehitteillä ensimmäinen hiv-pilleri jolla voitaisiin parantaa myös hiv:iä.
  Tosin vasta kehitysasteella, mutta siinä piilee myös valtava arvo potenttiaali jos se saataisiin markkinoille, mutta nykyisilläkin arvostus kertoimilla yhtiöltä ei odoteta yhtään mitään joten kaikki tulevat lääkkeet ovat vain kotiinpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olinkin aika ihmeissäni kirjoittaessani tätä, koska olen kyllä lukenut Gileadin FDA-hakemukset joissa parantumis% tosiaan päälle 90. Päätin silti kirjoittaa noin koska heillä itsellä luki vuosikatsauksessa kaikissa muissa "treatment" eikä "cure". En tiedä mitä eroa sillä sitten on heillä kun kaikki kuitenkin ovat parantavia, ehkä 10-viikon kuuri lasketaan heillä sitten hoitona ja "cureen" tarvitaan jotain hämmästyttävää.

   Poista