tiistai 17. helmikuuta 2015

Protector Forsikring - kustannustehokasta kasvua

Protector Forsikring on norjalainen vakuutusyhtiö, joka aloitti toimintansa 2004. Vuonna 2011 ja 2012 Protector laajensi vakuutustoimintaansa Ruotsiin ja Tanskaan, jotka ovat tällä hetkellä ja näillä näkymin myös tulevaisuudessa Protectorin kasvualueet. Protector on viime vuosina kasvanut keskimäärin n. 22% vuodessa. Vuonna 2015 Protector uskoo 18% kasvuun. Silti se on mielestäni kilpailijoihinsa nähden edullisesti hinnoiteltu, vaikka tänä vuonnakin kurssi on noussut jo 40%.Yhtiön toiminta

Protectorin myynnistä n.78% tulee normaaleista vakuutuksista (työtapaturma-, koti-, autovakuutus yms. mitä näitä nyt on). Näissä Tanskan osuus myynneistä on n. 14% ja Ruotsin n. 17%. Loput ovat asunnon myyjille myytäviä piilovirhevakuutuksia (Change of Ownership-insurance "CoO"), joita myydään tällä hetkellä pelkästään Norjassa. Kokonaismyynneistä Tanskan osuus on siis n. 11% ja Ruotsin n. 14%.

Normaaleissa vakuutuksissa tuskin on mitään ihmeellistä. Niissä Protector Forsikring on vielä pieni haastaja kilpailijoidensa rinnalla, mutta piilovirhevakuutuksissa Protector omistaa Norjassa hieman yli 50% markkinaosuuden. Tällä hetkellä 60%-20%-20% -suhde (win/draw/loss) oikeustapauksissa, joiden määrää on onnistuttu vähentämään kohtalaisen hyvin. Viime vuosina CoO on kasvanut n. 7% kasvuvauhtia. Vuonna 2014 kasvu oli tosin jopa 13%.

Protector Forsikringillä on myös melko suuri sijoitussalkku itsellään ja se on kasvanut huomattavasti viime vuosien aikana. Viime vuosien aikana Protector on vähentänyt sijoitussalkkunsa osakepainoa, mutta marraskuussa se taas hieman kasvoi ja oli vuoden lopussa 14% kokonaissijoituksista. Historiallisesti Protector Forsikring on yleensä onnistunut osakesijoituksissaan indeksiä paremmin ja uskon alkuvuoden nousun heijastuvan myös positiivisesti Q1/15 tuloksessa, varsinkin kun painoa kasvatettiin esim. Euroopassa.

Protectorin kasvu ja tuotemix eri maissa

Norja on siis Protector Forsikringin kotimaa ja selvästi suurin (75%) maantieteellinen toiminta-alue. Protectorin vakuutustoiminta on kasvanut vahvasti myös Norjassa ja vuodesta 2009 lähtien se on jo yli kaksinkertaistunut. Yllä olevasta taulukosta voi huomata, että ryhmä- ja tapaturmavakuutusten määrä Norjassa on selvästi suurin, jotka viestivät yritysvakuutuksista. Kuitenkin yksityisvakuutukset ovat 2014 olleet kovassa kasvussa (30%), kun yrityspuolella kasvua tuli vain 7%. Näiden lisäksi on vielä piilovirhevakuutukset, jotka käsittelin edellä. Vuotena 2015 Norjan odotetaan kasvavan alle 10% vauhtia. Tyytyväisyyskyselyissä Protector on välittäjien mielestä ollut paras vakuutusyritys jo 8 vuoden ajan ja 2012/2013 lähtien myös Ruotsissa/Tanskassa.

Ruotsissa Protector Forsikring on siis toiminut vuodesta 2011 lähtien. On mielenkiintoista, miten jokaisen maan vakuutuskohteet ovat niin erilaisia. Ruotsin markkinoilla parhaiten on myynyt autovakuutukset, jotka ovat päämarkkinoilla Norjassa vain 9%. Ruotsissa kasvua odotetaan ensi vuodelle n. 50%. Kertooko auto,prop,liab-osuudet siitä, että kasvumahdollisuuksia olisi vaikka kuinka, vai onko Ruotsissa ryhmä- ja tapaturmavakuutusala vain enemmän kilpailtua ja siksi Protector on keskittynyt lähinnä autopuoleen? En ole jaksanut yleisesti vakuutusmarkkinoihin niinkän perehtyä, toivotaan siis ensimmäistä. :-)

Tanskassa toiminta aloitettiin vuonna 2012 ja on siitä lähtien kasvanut vahvasti. Tanskassa taas työtapaturmavakuutus on noussut ensimmäiselle paikalle ja toisena komeilee asunnot. En tiedä, miten näitä pitäisi tulkita, koska jokaisessa on niin eri vakuutuskohteet, mutta uskon Tanskankin tulevaisuudessa heijastavan enemmän Norjan tuotemixiä. Kuten Ruotsinkin, Tanskan odotetaan kasvavan n. 50% kuluvana vuonna.

Talous ja tulevaisuus

Protector Forsikring itse ilmoitti jo tammikuun alussa odottavansa vuonna 2015 18% kasvua. Tässä kohtaa olisi hyvä ilmaista, että Protector Forsikringin kasvut tarkoittavat vakuutusmaksutulojen bruttokasvua. Liikevaihtona pidettävä luku Protectorin raporteissa on "Premiums earned for own account". Ne kuitenkin kasvavat melko samaa vauhtia, joten voin näillä perusteilla arvioida tulevaisuuden kurssikehitystä. 4-tradersin ennusteiden mukaan liikevaihto tulee kasvamaan n. 19,7% vuonna 2015.

Protector odottaa Tanskalta ja Ruotsilta siis n. 50% kasvua tänä vuonna. Se tarkoittaisi noin 400MNOK bruttotuloja Tanskasta ja 490MNOK Ruotsista. Jotta bruttotulo olisi kasvanut tuon odotetun 20% verran n. 2 850MNOK:iin, pitäisi Norjan osuuden olla kasvanut vain n. 5%. Jonkin verran tulos riippuu myös osakemarkkinoiden yleisestä tilasta. Protector omistaa omia osakkeitaan 4,4% osakekannasta (40% kasvu 2015) + öljyn vaikutus pieni. Eurooppaa ja USA:ta kasvatettu, joten en olisi ainakaan lyhyellä tähtäimellä huolissani Protectorin sijoituksista. Yleisesti 4-tradersin ennusteet ovat melko linjassa omien ennusteideni kanssa. Itse yltiöpositiivisena tosin uskon ennusteita suurempaan kasvuun kaikilla alueilla.

Vertailu

Eli ennusteissa ollaan, miksi tämä sitten on niin halpaa? Sen lisäksi, että Protectorilla on kilpailijoihin verrattuna parhaat kasvumahdollisuudet ja mielipidekyselyiden jatkuva ykkönen, on Protector edellä myös monella muulla osa-alueella. Alla taulukoita niin Protectorin omista esityksistä ja yksi oma avainlukuja vertaileva. Käytän omassa vertailuissa vertailuyhtiöistä niitä, jotka löytyvät pörssistä.Protector on kaikissa edellänähdyissä taulukoissa ensimmäisenä eli lyhyesti ja ytimekkäästi: kustannustehokasta kasvua. Protector on myös P/E-arvostukseltaan huomattavasti kilpailijoitaan alempana (tosin oli viime vuonna siellä P/E 7 paikkeilla). ROE-% ylivoimaisesti parasta ja payout ratio huomioiden paras osingonmaksaja omasta mielestä. Protector tosin ei ole maksanut osinkoa niiltä vuosilta, kun on mennyt huonosti eli osinkoaristokraatiksi tästä ei ole.

Yhteenveto

Protector Forsikring on tämän vuoden parhaiten noussut osakkeeni hieman yli 40%:n tuotolla. Ostin sitä lisää vielä 50,25NOK kurssiin. Paino salkussa kasvoi 3% -> 4,5%. En taaskaan kommentoinut yleisiä markkinatilanteita ja riskejä. Tässä nopea kertaus: Tanskan ja Ruotsin ohjauskorot ovat negatiiviset ja korot ovat alhaalla (?) ajan. Norjan talous ylipäätään on melko rippuvainen öljystä, asuntojen hinnat korkealla. Yleiset osakkeiden arvostustasot korkealla. Itse en niin välitä talouden tilanteesta, vaan yrityksen asemasta kilpailijohinsa nähden. Protector loistaa melkein kaikilla osa-alueilla kilpailijoidensa nähden; vain arvostuksessa ollaan jäljessä ja riskeissä edellä. Hyvä hieman riskisempi valinta moneen pitkään salkkuun :) EUR/NOK-kurssikin tällä hetkellä historiallisen alhaalla  kiitos öljyn.

8 kommenttia:

 1. Protector on oman salkkuni parhaiten menestynyt sijoitus. Ensimmäinen ostoerä on jo yli 150% plussalla ja kokonaisuudessakin olen melkein tuplannut sijoitukseni arvon + osingot. Samalla osuus salkusta on noussut jo melkein 7%:iin. Myönnänkin että viime aikoina en ole harkinnut osuutta lisääväni, sillä psykologinen ansa siitä, että paljon noussut osake tuntuu kalliilta on hämärtänyt arvosteluani. Mutta eipä osake edelleenkään kauhean kalliilta vaikuta tunnuslukujen valossa. Riskiä siinä toki on hieman ehkä muita vakuutusyhtiöitä enemmän, kuten jo totesitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Itselläkin tosiaan ensimmäiset ostot jo melko mukavasti vihreällä. Harmittavaa, etten huomannut tätä niin aikaisin kuin sinä. Arvostus on tosiaan noussut, kuten tuloskin. Itse en yleensä jätä psykologisille asioille tilaa vaan ostan täysin järjellä. Harmi minulle että niin moni tekee osakekauppaa psykologisesti. Protector saattaa monen muunkin mielestä olla nyt jo niin korkealla että myyvät pois, vaikkei liiketoiminta edelleenkään ole kilpailijoidensa tasolla kasvunäkymistä huolimatta. Riskiä on mutta se on ainut tie ylituottoihin :-) Hyvää kevään jatkoa ja toivotaan parasta Protectorille!

   Poista
 2. AIG myös hyvä vaihtoehto =)

  t. se toinen AMK-opiskelija

  mites luku-urakka edennyt?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Anteeksi en olekaan huomannut kommentiasi heti. AIG:seen en ole perehtynyt, mutta voisin silti väittää tämän olevan kasvultaan/arvostustasoltaan houkuttelevampi. :)

   Sanoin jo, että luku-urakka alkaa vasta maalis-huhtikuussa joten luku-urakka ei ole edennyt edes ajatustasolla vielä. :D Entäs omasi?

   Poista
 3. Unohtuipa tuo ihan minulta =D

  Reilut 150h takana ja rupeaa asiat avautumaan ihan hyvin, toki aika stressaavaa vaikka lukemista kunnolla takana vasta kuukausi nyt. Tavoite siintää siellä 600-700h kieppeillä,välikokeista tullut 25p luokkaa.

  Sijoittaminen jäänyt aika laila tauolle, kurssien seuraaminen rajoittuu aika lailla SA:n lukemiseen metrossa. Vähän mietityttää kyllä jenkkiosakkeet, en pysty laittamaan tarpeeksi käteistä lappuihin että hyötyisin tulevasta kurssidipistä kunnolla. Sen takia oonkin tässä miettinyt että jos vähentäis salkkua, saa nähdä. Dollarin vahvistuminen haittaa aika montaa mun yhtiötä, toki taas valuuttaeroista on tullut +30% tuotot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh, kylläpäs sitä on tultu luettua ja kova on lopputavoitekkin! Mutta välikokeiden perusteella ihan hyvää suoritusta tässä vaiheessa. Itse kokeilin viikonloppuna ihan lukematta viime vuoden kauppakorkean pääsykoetta ja laskentatoimi sekä matikka meni täysin oikein. Akatemiasta markkinapaikalle ja se paksu taloustieteen kirja pitäisi tosin lukea ainakin :D

   Itselläkin jäänyt sijoittaminen nyt hieman hetkellisesti taka-alalle monien suurien koulutöiden ja vapaa-ajan kiireiden myötä. Niin no, itse en yritä pelata markkinoita vaan yrityksiä. Markkinoita ei voi ikinä ennustaa. Tai voi, mutta silloin se on tuuria ei ennustusta. Euron heikkeneminen on ainakin omassa salkussa otettu vastaan aika positiivisesti, toivottavasti jatkuu samansuuntaisesti.

   Poista
 4. Olen itsekin katsellut Protectoria jo jonkin aikaa ja tullut samaan lopputulokseen kuin sinäkin. Ainoa asia, mikä estää ostamasta on hajautus, sillä omistan jo SHB:tä. SHB tekee pienen osan tuloksestaan vakuutuksilla (lainaturva, vakuutussijoittaminen ja henkivakuutukset) ja tienaa osan tuloksestaan osakemarkkinoista (rahastot, sijoitustuotteet, treidaaminen ja asset mgmt). PRF:n toiminta perustuu yksinomaan vakuutustoimintaan ja sijoitussalkkuun, joka on kuitenkin enemmänkin korkopuolella mutta kuitenkin. Eli periaatteessa jos sinulla olisi salkussa vain SHB:ta ja PRF:ä, salkkusi ei olisi erityisen hyvin hajautettu...

  Mitä mieltä itse olet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No salkkusi ei ole tälläkään hetkellä hajautettu, joten ei se ainakaan voisi huonontaa tilannetta. Yleisesti kannattaa hajauttaa jos siihen on mahdollisuus, mutta jos tunnet olevasi asiantuntevampi rahoitussektorin yritysten analysoinnissa kuin muissa niin kannattaa aluksi ehkä pysytellä sillä osa-alueella. Jos kuitenkin muutkin sektorit kiinnostavat niin ihmeessä etsi muitakin vaihtoehtoja salkkuun, Protector on hyvä yritys mutta kyllä niitä maailmalta enemmänkin löytyy jos jaksaa etsiä.

   Poista