keskiviikko 14. tammikuuta 2015

CorEnergy - epätavallinen REIT


CorEnergy Infrastructure Trust, Inc. (CORR) on amerikkalainen vuoden 2013 lopusta lähtien kiinteistösijoitusyhtiöksi (REIT) luokiteltava yritys, joka omistaa infrastruktuurisia omistuksia, joita se vuokraa triple-net periaatteella eri energiayhtiöille. Huolimatta energipainotteisesta alastaan, ei CORR:in tulokseen vaikuta niinkään esimerkiksi öljyn hinta. Yritys on kooltaan pieni ja arvostukseltaan melko kutkuttava, eikä varmasti ketään haittaa että yritys maksaa osinkoa n. 8%.


Historia

Tässä pieni katsaus CEO:n kertomuksiin vuodelta 2012, jolloin suunnittelivat REIT:in muodostamista. Saa myös hyvän kuvan yhtiön johdon vahvasta osaamisesta alalla. En sen tarkemmin perustele itse historiaa, kaikki tarpeellinen löytyy CEO:n tekstistä ja alla olevasta aikajanasta.


Yrityksen omistukset

Öljyn ja kaasun tuotanto voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen: upstream, midstream ja downstream. Alla olevasta kuvasta (vasen) voi jokainen tarkemmin hahmottaa itse, mitä mikäkin osa-alue tekee. Upstream kuvaa lähinnä öljyn tuotannon alkuvaiheita; öljylähteiden etsintää ja niiden porausta. Midstream tarkoittaa öljyn kuljetusta esimerkiksi putkistoissa kohti tehtaita. Downstream tarkoittaa lähinnä öljyn prosessointia ja tuotteiden kuljetusta. CORR on keskittynyt mid- ja downstream-vaiheisiin (oikea kuva).
(klikkaa kuvia suuremmiksi)

Yrityksen suurimpana omistuksena on joulukuussa 2012 Ultra Petroleumilta (UPL) hankittu Pinedale LGS. Sen osuus yhtiön kokonaisomistuksista on n. 47%,  joka on erittäin suuri osuus. Sitä vuokrataan tällä hetkellä UPL:n kokonaan omistamalle tytäryhtiölle ja jäljellä oleva vuokra-aika on 13 vuotta. Lisätietoja voit lukea tästä.

Ennen marraskuuta Pinedale LGS:n osuus oli jopa 70%, mutta marraskuussa CorEnergy laajensi omistuksiaan MoGas-putkistoon. Tällä hetkellä MoGas Pipelinen osuus on n. 28% omistuksista. Sen asiakkaita ovat Laclede Gas Company, Ameren Missouri sekä CorEnergyn kokonaanomistama tytäryhtiö Omega Pipeline (1% kokonaisomistuksista).

Muita omistuksia on Portlandin öljyvarastot (10% omistuksista), jonka asiakkaana toimii Arc Logisticsin tytäryhtiö Arc Terminals. Vuokra-aikaa on jäljellä 14 vuotta. CorEnergy myös rahoitti Black Bisonin suolavedenpoistojärjestelmien hankkimisen (3% omistuksista). Lainattu summa oli 11,5MUSD ja sen takaisinmaksuaika on 10 vuotta ja lainan vuosittainen korko on 12% (vuosittainen kasvu 2%). Kuvassa näkyvä MoWood LLC (1% omistuksista) on edellä mainitun Omega Pipelinen holding-yhtiö. Huhtikuuhun 2015 asti CorEnergy omistaa myös Eastern Interconnect Projectin (2% omistuksista), mutta myy sen kun vuokraus-aika loppuu.

Suurin osa yrityksen tämänhetkisistä omistuksista on öljy- ja kaasualan omistuksia, mutta mid- ja downstream eivät ole niin haavoittuvaisia öljyn hinnanvaihteluille kuin upstream. Silti kurssi on tippunut 25% vuoden korkeimmasta (kesällä), tosin osa tiputuksesta johtui marraskuisesta osakeannista. Tietenkin vuokralaisten maksukyky on eri asia.

Talousvertailu

Toista samanlaista energia-alan REIT:iä ei ole, joten seuraavat vertailuyritykset ovat normaaleja REIT:ejä. Muut samankaltaiset ovat yleensä MLP:itä (Master Limited Partnership), joilla on melko samanlainen verotus sun muut. Ainoastaan osinkoverotus tekee tämän MLP:tä paremmaksi (ainakin Suomessa). MLP-yritykset eivät nimittäin kuulu Suomen ja USA:n väliseen verosopimukseen ja osingoista pidätetään jopa n. 35% lähdeveroa (REIT normaali 15%).

P/FFO-vertailu:

Div. yield%-vertailu:

Osinkokehitys REIT-ajasta lähtien:
FFO/osake-kehitys:
Osingon kasvu:Q4/13 -> Q4/14 = 8%
FFO:n kasvu Q4/14 -> Q4/14E = 21,43%

Yleensä REIT:eillä (varsinkin uusilla) on myös suuret velat, mutta CorEnergyllä Debt/Equity-luku on vain 0,31 (vrt. Realty Income 0,79). Se johtuu myös osin siitä, että CorEnergy on järjestänyt kaksi osakeantia vuonna 2014 kerätäkseen rahaa. Ja miten se sanonta meneekään: johdolla voi olla monta syytä myydä, mutta vain yksi ostaa: Johdon kaupat

Yhteenveto

CORR on melko matalasti arvostettu yritys pitkillä sopimuksilla. Sopimusten osapuolet ovat taseeltaan hyviä yityksiä, jotka varmasti kestävät tämän hetkisen energiasektorin tilanteen ja jatkavat maksujaan aina sopimuksen loppuun asti. Ainut pelko on UPL:n suurissa veloissa, joka valitettavasti heijastuu riskinä yrityksen suurimman omistuksen vuokratuloihin. UPL:n velat kuitenkin tulevat näillä näkymin olemaan mahdollinen ongelma vasta 2016-2017, jos öljyn hinta pysyy pitkään alhaalla, mihin en kuitenkaan itse usko.

CORR on markkina-arvoltaan pieni, vain 200 miljoonaa dollaria ja se treidaa tällä hetkellä alle tasearvon (total equity 218MUSD Q3). Viimeaikaiset osakeannit eivät herätä positiivista kuvaa, mutta johdon ostot ja alhainen arvostustaso ovat mielestäni melko hyviä signaaleja. Johto on myös osaavaa, ja heillä takanaan pitkä ja menestyksekäs ura Tortoise Capitalissa. Tällä hetkellä ei ole käteistä, mutta kun sitä myynnistä/osingoista saan niin harkitsen vakavasti tämän lisäystä salkkuuni.


5 kommenttia:

 1. Hei, mielestäni olisit voinut mainita tekstissäsi, että myös Brad Thomas SA:sta kirjoitti tästä yrityksestä otsikolla "My REIT Underdog Pick For 2015" pari päivää sitten =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en pitänyt tarpeellisena mainita mistä lähteistä tätä myös voi lukea. Eiköhän ne jotka tästä kiinnostuivat etsi lisätietoa ja tätä kautta löydä myös tuon artikkelin. Siellä sitten enemmän kurssiarvuuttelua. Tekstistä ei tullut edes ilmi UPLin velkaantuneisuutta, joka on mielestäni suurin/ainut riski CORR:lle.

   Poista
  2. Moi,

   Ymmärrän varsin rajallisen määrän REITtien valuaatiosta, enkä ota sen kummenkin kantaan risk/reward suhteeseen, mutta p-armerikan O&G sektori on tuttu. Tutkiskelin huvikseni UPL:ää enkä mitään positivista sanottavaa löytänyt (olennainen boldattu): https://imageshack.com/i/eywFnA0gp
   Q3 2014 current ratio oli 0,36 ja current liabilities 1,3x kvartaalin liikevaihto.
   Tiedät varmasti paremmin, miten UPLn mahdollinen konkkaronkka vaikuttaa tuleviin osinkoihin ja REITin valuaatioon.

   Ape

   Poista
  3. Heissan!

   UPL:n konkurssi veisi melkein puolet CORRn FFO:sta, mutta johto yrittää jatkuvasti vähentää sen riippuvaisuuttaan UPL:sta. En itseasiassa hirveän tarkkaan tuijotellut UPL:n vime vuosien tuloksia. Tiesin, että UPL on velkainen yritys ja katsoin vain vähän milloin velat on suunniteltu maksettavan, että miten kestää jos energia on alhaalla. Ei tuo kyllä hirveän hyvältä näytä, onneksi vain seurantalistalla. Ehkä tulevaisuudessa lisään jos UPL:n osuus pienempi tai UPL:n tilanne näyttää paremmalta.

   Poista